12 stycznia
2014 odbyły się warsztaty żywieniowe
i kulinarne w ramach organizowanej przez hufiec ZHP Milanówek Wielkiej
Orkiestry Świątecznej Pomocy. W zajęciach brały udział dzieci i młodzież.
Zajęcia były podzielone na dwa etapy. W pierwszym
etapie wspólnie tworzyliśmy piramidę
zdrowego żywienia. Dzieci mogły pomalować lub samodzielnie narysować różne
produkty żywnościowe, które następnie musiały przykleić w odpowiednie miejsce
na piramidzie. Dzieciaki rewelacyjnie poradziły sobie z tym zadaniem (czasami z naszą małą pomocą). Mamy nadzieję, że większość zapamiętała jakie produkty jeść
częściej, a od jakich należy się powstrzymać (nawet jeśli nie jest do łatwe).
podczas tworzenia piramidy |
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWOENIA - efekt końcowy |
Kolejnym etapem był etap kulinarny. Wspólnie lepiliśmy pierogi. Nie były to jednak
zwykle pierogi – były to pierogi
kolorowe!
Dzień wcześniej przygotowałyśmy ciasto, do którego dodałyśmy
naturalne barwniki:
Podczas finału w oddzielnej sali wspólnie robiliśmy pierogi (4 różne
rodzaje z różnymi farszami). Każdy mógł wejść i spróbować swoich sił w
lepieniu. Oczywiście pamiętając cały czas o zasadach higieny –
przypominałyśmy wszystkim o umyciu rąk przed przystąpieniem do pracy.
praca, praca (lepienie, lepienie) |
czas na degustację |
- Czy znowu lepisz pierogi bez
farszu?
- Nie! Ten jest z farszem!
- Przecież widzę, że w środku
nie ma szpinaku.
- Bo to są pierogi z powietrzem…
Najważniejsza w kuchni jest zaradność i kreatywność!
kolorowe pierogi! |
co było w jakim pierogu? |
Alicja Nader & Joanna Stańczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz