PIETRUSZKOWY TYDZIEŃ #3 - suszenie natki pietruszki
Tym razem post będzie na temat przyprawy jaką może być natka pietruszki,
ale w wersji suszonej. Co więcej, będzie o tym jak szybko uzyskać taką suszoną natkę
pietruszki. Szybko? A no jeśli pięć minut na wysuszenie rośliny to szybko (a
myślę, że tak) to powiedziałabym nawet, że ekspresowo.
Suszenie to będzie odbywać się w kuchence mikrofalowej. Jest to szybki
sposób i co więcej dość efektywny, ponieważ podczas suszenie mikrofalowego mimo
wszystko nie tracimy wielu cennych substancji, które pozostałyby podczas
suszenia tradycyjnego – najważniejszą zaletą jest skrócenie czasu tego procesu.
|
fot. Alicja Nader |
Natkę należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie ułożyć na
talerzyku i grzać w mikrofali przez jedną minutę (na największej mocy mikrofali),
potem należy obrócić listki i powtórzyć jednominutowe grzanie w kuchence. Kiedy
zioła ostygną można je rozkruszyć palcami (chyba, że są jeszcze niedostatecznie
dosuszone – wtedy jeszcze raz można obsuszyć je w mikrofali). Jeśli jednak
macie dostęp do moździerza polecam go wykorzystać i zakręcić kilkakrotnie do
momentu aż uzyskacie zadowalające Was rozdrobnienie przyprawy.
Taka oto filozofia.
|
fot. Alicja Nader |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz