PIETRUSZKOWY TYDZIEŃ #2 - pietruszkowy koktajl
|
fot. Alicja Nader |
|
fot. Alicja Nader |
Pietruszkowy tydzień idzie pełną parą to dziś przepis, który
znalazłam gdzieś w „internetach” i okazało się, że od razu skojarzyłam
to z przepisem na pietruszkową lemoniadę z bloga „ETERYCZNE GOTOWANIE”. No
okazało się, że nie byłam w wielkim błędzie, bo przepis podobny. Trochę
zmodyfikowany dziś pojawi się u mnie.
|
fot. Alicja Nader
|
Taki koktajl pozytywnie wpływa na
odporność organizmu i dostarcza wielu witamin (szczególnie A i C) – do tego
jest naprawdę pyszny, więc czego chcieć więcej?
CO
JEST NAM POTRZEBNE DO KOKTAJLU? (1 porcja)
- pęczek pietruszki
- pół cytryny
- szklanka wody
- 2 łyżeczki cukru
JAK
PRZYGOTOWAĆ KOKTAJL?
A no nic trudnego
– myjemy starannie pietruszkę i cytrynę. Pietruszkę wsadzamy już do wysokiego
pojemnika, a cytrynę obieramy i tniemy w cząstki, dorzucamy do pietruszki.
Dodajemy 2 łyżeczki cukru (można użyć jakiego innego zamiennika lub zmienić
ilość według upodobań) i szklankę wody. Wszystko dokładnie blendujemy.
Potem
przelewamy przez sitko i już możemy się delektować pysznym napojem –
uderzeniową dawką energii! Można też przyrządzić większą ilość napoju i podawać
z lodem w upalne dni – jak znalazł. A co z wykorzystaną pietruszką? Ja
osobiście zrobiłam sos do kurczaka, ale jest masa sposobów, żeby natki nie
marnować.
|
fot. Alicja Nader
|
|
fot. Alicja Nader
|
|
fot. Alicja Nader
|
|
fot. Alicja Nader
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz