|
fot. Alicja Nader |
|
fot. Alicja Nader |
Kolejny post, trochę opóźniony do pietruszkowego
tygodnia. Tym razem jest to przepis. Oczywiście jednym ze składników będzie
pietruszka, co więcej oczywiście jednym z głównych składników. Zawsze pojawia
się ona w znanej nam włoszczyźnie – do przygotowania zup. Tym razem postaram
się stworzyć przepis, w którym będzie ona jednym z głównych składników
tworzących smak potrawy mimo mało charakterystycznego, wyrazistego aromatu tego
warzywa.
Pasta może zostać z powodzeniem wykorzystana jako
podstawa bardziej skomplikowanej potrawy. Dodając inne warzywa w zależności od
upodobań można stworzyć fajną wegetariańską potrawę. Można też stworzyć coś dla
miłośników potraw mięsnych jeśli dodamy tego typu składnik.
Zapraszam do tego małego eksperymentu.
CO JEST NAM POTRZEBNE DO PASTY?
(dla 3 osób)
pietruszka 4
sztuki
cebula 1
sztuka
makaron
natka pietruszki
pieprz
sól
JAK WYKONAĆ PASTĘ?
|
fot. Alicja Nader |
Jak zawsze zaczynamy od tego, że pietruszkę należy umyć i obrać. To
samo zrobi cv z cebulą. Pietruszkę pokroić na mniej więcej równe części, a cebulę
w cząstki (dwa razy na pół). Warzywa gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut.
Następnie wyjmujemy warzywa z wody i umieszczamy je w wysokim naczyniu i
dodajemy trochę wywaru, aby je zblendować na pastę. Do wywaru po warzywach
dodajemy makaron i gotujemy al dente. Natkę z pietruszki siekamy. Do
zblendowanych warzyw dodajemy pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Po ugotowaniu
mieszamy zrobioną pastę z makaronem.
|
fot. Alicja Nader |
oczywiście jak zawsze zapraszam do pobrania tego przepisu również w formie PDF - prosto do wydrukowania
POBIERZ PRZEPIS - PDF
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz