Któż nie kocha pierogów? Uwielbiamy je wszyscy. Mamy pierogi z serem, z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i pierogi z owocami. Jemy je na słodko i na ostro. Jako nadzienie może posłużyć nam to co aktualnie mamy w domu. Jednak niezależnie od tego jak cudowne nadzienie kryją wewnątrz siebie pierogi, zawsze wyglądają tak samo. Czemu tego nie zmienić?
Dziś podam wam przepisy na pierogi kolorowe, cztery kolory i cztery ciekawe nadzienia. Każdy na pewno znajdzie wśród nich coś dla siebie - przepisy zostały wykorzystane podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci w czasie XXII finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Milanówku, które prowadziłam razem z Joanną Stańczyk.
fot. Alicja Nader i Joanna Stańczyk |
CO JEST NAM POTRZEBNE DO PIEROGÓW?
Ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej (na każdy rodzaj ciasta)
• 1 łyżka oleju
• 1,5 szkl. przecierowego soku marchwiowego
lub
• 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozmrozić, jeśli nie jest rozdrobniony, zblenderować)
lub
• 1 opakowanie mrożonych rozdrobnionych buraczków (rozmrozić)
lub
• 2 łyżki kurkumy + 1,5 szkl. letniej wody
Nadzienie 1:
• 0,4 kg białego sera
• 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
• aromat do ciast o zapachu pomarańczowym
• 2 -3 łyżki cukru
Nadzienie 2:
• 0,3 kg białego sera
• 1 szkl. rozdrobnionego rozmrożonego szpinaku
• 1 łyżka granulowanego czosnku
• sól do smaku
Nadzienie 3:
• 1 opakowanie mrożonki wieloowocowej (rozmrozić i odcedzić)
• 3-4 łyżki cukru
• 2-3 łyżki mąki
Nadzienie 4:
• 1 szkl. ugotowanego ryżu
• 0,5 kg pieczarek
• 3 łyżki przyprawy curry
• sól do smaku
trochę Adaś, trochę Asia i trochę też ja |
JAK PRZYGOTOWAĆ PIEROGI?
Ciasto:
- Do mąki dodać olej, wymieszać.
- Następnie, małymi porcjami, dodawać sok marchwiowy (lub inny wybrany dodatek), mieszać, a następnie wyrabiać tak aby powstało sprężyste ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie , należy dodać więcej mąki.
Nadzienia 1 i 2:
- Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie. Doprawić do smaku.
Nadzienie 3:
- Rozmrożone i odcedzone owoce wymieszać z mąką (tak aby je obtoczyła) i cukrem.
Nadzienie 4:
- Pieczarki umyć, drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce), poddusić na patelni, następnie wymieszać z przyprawą curry i ryżem. Doprawić do smaku solą.
Przygotowanie:
- Ciasta łączyć z nadzieniami w kolejności takiej jak występują w przepisie (ciasto z sokiem-nadzienie 1) lub wg uznania.
- Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę (do wody można wlać łyżkę oleju, zapobiegnie to posklejaniu pierogów).
- Podczas gotowania pierogi należy często mieszać, aby nie przywarły do dna.
- Wyjmować z wody gdy wypłyną na wierzch. Przelać zimną wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz