Dzisiaj pierwsze poniedziałkowe śniadanie. Niektórzy zaczynają dzień
od kawy, a niektórzy od zdrowego posiłku, na przykład od owsianki. A gdyby tak…
połączyć te dwa posiłki? Możemy zrobić owsiankę i zapić kawą, ale ja dziś
zaproponuję cos innego, a dokładnie OWSIANKĘ KAWOWĄ. Przepis ten chciałam skierować zwłaszcza do dwojga znanych mi
smakoszów kawy, czyli Panny Martyny i Pana Jakuba (swoją droga dwóch pierwszych
osób, które polubiły zdjęcie kawowej owsianki na instagramie) :).
fot. Alicja Nader
Taka owsianka może być dobrym początkiem dnia zarówno dla dorosłych
jak i dla dzieci, jeśli tak jak ja użyjemy kawy zbożowej. Oczywiście, jeśli
ktoś uważa, że kawa zbożowa to nie kawa może użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej
lub naparu kawy tak zwanej fusiastej. Niektórzy jak ja kawy nie słodzą, inni
dodają łyżeczkę cukry do smaku, a jeszcze inni sypią do niej pół paczki.
Dlatego w przepisie ilość cukry zostanie podana jako wg uznania, ale nie
przesadzajcie :P Ja lubię dość gęste owsianki, ale jeśli wy niekoniecznie,
możecie zmniejszyć ilość płatów (ja dodawałam czubate łyżki).
CO JEST NAM POTRZEBNE DO
OWSIANKI KAWOWEJ? (porcja dla 1 osoby) mleko 1 szklanka płatki owsiane 5
łyżek kawa zbożowa 2
łyżeczki goździki 3
sztuki cukier wg
uznania
JAK PRZYGOTOWAĆ OWSIANKĘ KAWOWĄ? Mleko wlewamy do garnka i dodajemy goździki. Mieszając mleko
rozgniatamy goździki. Gdy mleko będzie już gorące wyjmujemy goździki zanim mleko
zacznie kipieć. Gdy mleko będzie już zagotowane wsypujemy płatki owsiane i intensywnie
mieszamy. Po kilku minutach dodajemy kawę, mieszamy do uzyskania jednolitego
koloru. Pod koniec gotowania ewentualnie dodajemy cukier. Tak przygotowaną owsiankę możemy spożyć zarówno na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz