Dzisiaj jest mało słoneczny dzień, ale to może jest to dobra okazja, żeby jakoś ten dzień sobie osłodzić? No właśnie czy do końca osłodzić? Deser kojarzy nam się z czym, co jest a nawet musi być słodkie. Hmmmm… musi? Ale tak na pewno musi? A jeśli nawet to… czy tylko słodkie? Deser przecież może być i kwaśny, a nawet w pewnym stopniu gorzki… A gdyby te smaki ze sobą połączyć może być coś co jest słodkie, kwaśne i zarazem nieco gorzkie i może to być właśnie sorbet cytrynowy.
fot. Alicja Nader |
CO JEST NAM POTRZEBNE DO SORBETU?
- 5 cytryn
- starta skórka z jednej cytryny
- 5 łyżek cukru
- ¾ szklanki wody mineralnej
JAK WYKONAĆ SORBET?
- obrać cytryny i pokroić na cząstki
- zblenderować cytryny na jak najbardziej gładką masę
- zalać woda i wymieszać
- włożyć do zamrażalnika na godzinę
- zblenderować masę i dodać cukier
- włożyć do zamrażalnika na godzinę
- zblenderować masę
- włożyć do zamrażalnika na godzinę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz