
W skład octu jabłkowego wchodzi
wiele minerałów i witamin. Jest bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, fluoru, żelaza,
miedzi i krzemu. Jest bogaty w witaminę A, C, E, P, beta-karoten oraz witaminy
z grupy B. Zawiera także kwas mlekowy, cytrynowy i octowy, a także frakcje
rozpuszczalnego błonnika – pektyny.
Głównymi składnikami octu są potas,
witamina E i pektyny.
- Potas ma wpływ na działanie układu nerwowego, jego niedobory mogą prowadzić do osłabienia pamięci, nerwowości, trudności w podejmowaniu decyzji oraz uczucia zmęczenia. Wpływa on także na stan cery oraz jamy ustnej.
- Witamina E wszystkim jest dobrze znana jako witamina młodości. Jest naturalnym antyutleniaczem, więc chroni nasze komórki przed przedwczesnym starzeniem. Wpływa na stan wzroku oraz pracę układu krwionośnego i nerwowego, a także poprawia odporność organizmu.
- Pektyny mają bezpośredni wpływ na pracę układu pokarmowego – ułatwiają trawienie i usprawniają perystaltykę jelit, powodują uczucie sytości, a także obniżają stopień odkładania tłuszczu w komórkach.
W naszym społeczeństwie spożywa się
za dużo białka i produktów zakwaszających organizm. Ocet jabłkowy ze względu na
dużą zawartość minerałów zasadotwórczych ma właściwości odkwaszające, jego
spożywanie pomaga wyrównać bilans kwasowo zasadowy organizmu.
Jedynym przeciwwskazaniem stosowania octu jabłkowego jest choroba wrzodowa oraz
zakaz spożywania produktów kwaśnych. W takich przypadkach spożywanie tego
produktu należy skonsultować z lekarzem.
Na koniec chciałam zaznaczyć, że ocet jabłkowy to nie to samo co ocet
spirytusowy. Spożywanie octu spirytusowego może uszkodzić organizm, a nawet
doprowadzić do śmierci.
Więcej informacji o occie jabłkowym
znajdziecie na stronie http://www.ocetjablkowy.com.pl/
Joanna Stańczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz