- przepis Aśki Stańczyk, która początkowo prowadziła ze mną blog, a teraz próbuje tworzyć swój blog o podobnej tematyce samodzielnie, chociaż dalej ze sobą współpracujemy :)
Święta dawno minęły, ale czemu nie pokusić sie o przypomnienie sobie bożonarodzeniowych smaków. Strucla orzechowa była jednym z ciast, które przygotowałam na święta Bożego Narodzenia. Robiłam ją pierwszy raz, przepis trochę modyfikowałam i bałam się, że coś może nie wyjść... Na szczęście ciasto się udało, no i najważniejsze, że wszystkim smakowało :) Strucla ta nie jest zbyt słodka, nazwałabym ją wręcz „ciastem wytrawnym”. Najlepsza jest dzień, a nawet dwa dni po upieczeniu, bo po tym czasie ciasto przechodzi smakiem nadzienia. Polecam ją wszystkim fanom ciasta drożdżowego (mówi wam to fan numer jeden). A teraz koniec gadania – zabierzmy się do przygotowywania!
fot. Joanna Stańczyk |
CO JEST NAM POTRZEBNE DO STRUCLI?
Ciasto drożdżowe
• 2½ szklanki mąki pszennej
• 8 łyżek cukru
• 10 dag masła/margaryny
• 2 jaja
• 1 szklanka mleka
• 2 ½ dag drożdży
• szczypta soli
Nadzienie
• 150 g zmielonych orzechów włoskich
• 4 łyżki dżemu śliwkowego
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżki śmietany
• 1 łyżka wódki
JAK PRZYGOTOWAĆ STRUCLE?
Ciasto drożdżowe
- przygotować rozczyn drożdżowy (połączyć letnie mleko, drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- utrzeć jaja z resztą cukru
- w rondelku roztopić masło
- do dużej miski przesiać mąkę, dodać utarte jaja, wyrośnięty rozczyn i sól. dokładnie wymieszać
- gdy składniki dobrze się połączą, dodawać po trochu ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo aż stanie się pulchne i zacznie odstawać od ręki
- wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce
Nadzienie
- do orzechów dodać śmietanę, dżem (należy regulować nim gęstość, nadzienie nie może być za rzadkie, tak aby dawało się rozsmarować, ale nie wypływało ze strucli), dodać cukier i alkohol.
- starannie wymieszać
Wykonanie strucli
- ciasto wyłożyć na blat posypany obficie mąką, wygnieść, a następnie rozwałkować, starając się uformować prostokąt (jego węższy bok musi mieć długość dobranej brytfanki)
- ciasto posmarować nadzieniem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku
- roladę naciąć wzdłuż (mniej więcej ¾ grubości) i zawinąć każdą z połówek do środka
- struclę włożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, pozostawić do wyrośnięcia
- piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C
- udekorować według uznania (polecam lukier w połączeniu z orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową)
Bardzo dziękuję Aśce za przepis, ciasto wyborne :)
zapraszam do pobrania przepisu w wersji PDF
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz