wtorek, 2 września 2014

PRZEPIS ZAMAWIANY vol.1 - sałatka: ogórek + papryka + cebula



No to zaczynamy – pierwszy przepis zamawiany! Maja wybrała świeżego ogórka. Jest to często spożywany produkt, łatwo dostępny, ale czy można wiele z nim zrobić? Otóż można. Ja postanowiłam zrobić coś nieoczekiwanego, czyli wekowanie.

Świeży ogórek świetnie nadaje się do sałatek. Zrobiłam w domu kilka wariantów, zacznę od mojego ulubionego, ale oczywiście z czasem opiszę resztę. To od czego zaczynamy? 


SAŁATKA: OGÓREK + PAPRYKA + CEBULA

fot. Alicja Nader


Taki słoik spokojnie może stać w szafce, piwniczce, garażu, czy schowku przez długi czas. Jeśli mamy ochotę, albo po prostu nie mamy czasu na przygotowanie sałatki do obiadu lub innego posiłku otwieramy słoik i pałaszujemy! 


CO JEST NAM POTRZEBNE DO SAŁATKI?
  • świeże ogórki
  • papryka
  • cebula
  • ocet                 1 szklanka
  • cukier              ½ szklanki
  • woda               2 szklanki
  • sól
  • pieprz
 ilości warzyw nie podaję, bo jest to zależy od indywidualnych upodobań (w mojej sałatce głównym składnikiem jest ogórek, papryka i cebula stanowią smakowe dodatki)


fot. Alicja Nader


 JAK PRZYGOTOWAĆ SAŁATKĘ?

  1. Umyć warzywa
  2. Pokroić nieobrane ogórki w cienkie plastry i osolić
  3. Pokroić cebulę w piórka
  4. Pokroić paprykę w cienkie paski (krótkie, ok. 5cm)
  5. Przygotować zalewę: 2 szklanki wody, szklanka octu i pół szklanki cukru
  6. Wrzucić warzywa do zalewy i zagotować
  7. Wypełniać słoiki sałatką, przed zamknięciem wytrzeć ranty słoików i nakrętek (można dodatkowo przetrzeć spirytusem) zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia
  8. Opisać słoik: zawartość + data (miesiąc i rok)
 

fot. Alicja Nader
fot. Alicja Nader

Zdecydowanie polecam opisanie słoików. Teoretycznie wiadomo co jest w środku, ale opis czasami naprawdę pomaga, dodatkowo warto opisać miesiąc i rok wekowania. Ja przygotowałam na słoje słoiki nalepki z opisem i datą przetwarzania.

Takie przetwory mogą stać długo, ale oczywiście też nie można przesadzać. Może się okazać, że wekowanie się nie powiodło ( ze względu chociażby na to, że słoik był nieszczelny czy niedokręcony), dlatego po otworzeniu polecam obejrzeć czy nie ma pleśni i powąchać zawartość - jeśli wyczujecie jakiś obcy zapach może okazać się, że słoik jest zepsuty. Jeśli jednak dokładnie wekujecie nic takiego nie powinno się zdarzyć (a przynajmniej nie często).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz