No to zaczynamy – pierwszy przepis zamawiany! Maja wybrała świeżego ogórka. Jest to często spożywany produkt, łatwo dostępny, ale czy można wiele z nim zrobić? Otóż można. Ja postanowiłam zrobić coś nieoczekiwanego, czyli wekowanie.
Świeży ogórek świetnie nadaje się do sałatek. Zrobiłam w domu kilka wariantów, zacznę od mojego ulubionego, ale oczywiście z czasem opiszę resztę. To od czego zaczynamy?
SAŁATKA: OGÓREK + PAPRYKA + CEBULA
fot. Alicja Nader |
Taki słoik
spokojnie może stać w szafce, piwniczce, garażu, czy schowku przez długi czas. Jeśli mamy
ochotę, albo po prostu nie mamy czasu na przygotowanie sałatki do obiadu lub innego posiłku otwieramy słoik i pałaszujemy!
CO JEST NAM POTRZEBNE DO SAŁATKI?
- świeże
ogórki
- papryka
- cebula
- ocet 1 szklanka
- cukier ½ szklanki
- woda 2 szklanki
- sól
- pieprz
ilości warzyw nie podaję, bo jest to zależy od
indywidualnych upodobań (w mojej sałatce głównym składnikiem jest ogórek, papryka i cebula stanowią smakowe dodatki)
fot. Alicja Nader |
JAK PRZYGOTOWAĆ SAŁATKĘ?
- Umyć warzywa
- Pokroić nieobrane
ogórki w cienkie plastry i osolić
- Pokroić cebulę
w piórka
- Pokroić
paprykę w cienkie paski (krótkie, ok. 5cm)
- Przygotować
zalewę: 2 szklanki wody, szklanka octu i pół szklanki cukru
- Wrzucić
warzywa do zalewy i zagotować
- Wypełniać
słoiki sałatką, przed zamknięciem wytrzeć ranty słoików i nakrętek (można
dodatkowo przetrzeć spirytusem) zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia
- Opisać słoik:
zawartość + data (miesiąc i rok)
fot. Alicja Nader |
fot. Alicja Nader |
Zdecydowanie polecam opisanie słoików. Teoretycznie wiadomo co jest w środku, ale opis czasami naprawdę pomaga, dodatkowo warto opisać miesiąc i rok wekowania. Ja przygotowałam na słoje słoiki nalepki z opisem i datą przetwarzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz