CUKRZYCA - jakie produkty są wskazane, a jakie nie?
Cukrzyca
jest chorobą, przy której trzeba stosować konkretną dietę. Nie jest to trudna,
bardzo rygorystyczna dieta, ale należy przestrzegać pewnych zasad i o tym
zasadach niedługo – dziś coś prostszego, czyli produkty, które można i takie,
których nie powinno się spożywać. Powstały nawet specjalne listy produktów, które
są zdecydowanie przy tej chorobie zalecane, taki które można spożywać w
ograniczonych ilościach a także te których należy unikać. Są to kolorowe listy:
zielona, żółta i czerwona.
§
ZIELONA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze
zalecane
§ ŻÓŁTA LISTA
PRODUKTÓW – produkty spożywcze, które należy ograniczać
§
CZERWONA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze,
których należy unikać
ZIELONA
LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze zalecane
§ pieczywo – chleb,
najchętniej pełnoziarnisty, razowy, mieszany, bez dodatków różnych substancji,
§ ryż, makarony (z
małą ilością jaj), kasze,
§ mleko odtłuszczone
(0,5-2,0%), jogurty odtłuszczone (0,5-2,0%), chudy twaróg (5-8%),
§ białko jaj,
§ różne rodzaje
chudego mięsa, szczególnie cielęcina, chuda wołowina, a także dziczyzna, np.
zając, sarna,
§ drób (zawsze bez
skóry) – kurczak, kura, indyk, perliczka i inne gatunki dostarczające chudego
mięsa (nie należy do nich gęś i kaczka), przy czym wskazane jest „białe mięso”,
wędliny z drobiu,
§ ryby chude – z
rzek lub morskie, np. filety z dorsza,
§ nowe rodzaje
margaryny zawierają oleje roślinne ze zmniejszoną ilością tłuszczu i
cholesterolu (tzw. miękkie, sprzedawane „w kubkach”),
§ oleje roślinne –
oliwa, olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy,
§ ziemniaki –
wszystkie gatunku i postaci,
§ jarzyny i soki
jarzynowe – wszystkie rodzaje świeżych lub mrożonych jarzyn i soków z jarzyn,
kiszona kapusta i ogórki – bez ograniczeń (z niewielkimi wyjątkami),
§ wszystkie rodzaje
owoców świeżych lub mrożonych,
§ wody mineralne,
soki jarzynowe – bez ograniczeń,
§ cola „light”,
kawa, herbata słodzona słodzikami, bawarka – w zasadzie obowiązuje ogólna
zasada umiaru,
§ sztuczne środki słodzące
§ w każdym rodzaju
przepisu dietetycznego dopuszczalne jest spożywanie cukru (sacharozy) do 3 łyżeczek
dziennie.
ŻÓŁTA
LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze, które należy ograniczać
§ pieczywo
białe, słodzone (np. chałka),
§ ryż
łuskany,
§ dżemy
niskocukrowe, marmolada, miód, ciasto z owocami (z obniżoną ilością cukru i
tłuszczu), ciasto drożdżowe,
§ ryby,
takie jak halibut, śledź, węgorz – ryby te zawierają zbyt dużą ilość tłuszczu,
§ mięso
wołowe (poza chudym), chuda wieprzowina (chuda polędwica, szynka), jagnięcina,
§ margaryny
sporządzone za pomocą starej technologii (sprzedawane w kostkach),
§ konserwy
jarzynowe, owocowe, awokado, oliwki,
§ owoce
konserwowane,
§
lemoniada, cola i podobne produkty,
soki owocowe.
CZERWONA
LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze, których należy unikać
§ cukier (poza
dozwoloną ilością), melasa, słodkie i tłuste lub słodkie ciasta, np. tort,
ciasto francuskie, ciasto z dużą ilością żółtek jaj, np. sękacz, słodycze,
m.in. czekolada i czekoladki, chałwa, cukierki, lody, dżemy, konfitury (z wyjątkiem
niskocukrowych), słodkie soki owocowe,
§ wielojajeczne
makarony, słodkie i tłuste ciasta wytwarzane przemysłowo,
§ pełne mleko i
jego przetwory, śmietana, lody, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem
pełnego mleka, jak koktaile mleczne,
§ tłuste mięso, jak
wieprzowina, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, kiszka, baranina, słonina,
boczek, smalec, wątroba, móżdżek, nerki, płuca,
§ tłuste ryby – śledź,
węgorz, konserwy rybne w oleju, mięczaki, i „owoce morza” (duża zawartość
cholesterolu), małże, kraby, homary,
§
żółtka jaj,
§
gęsi i kaczki,
§
masło, słonina, smalec, olej kokosowy,
majonez, łój, sadło,
§
frytki, chipsy,
§
ziemniaki w tłuszczu,
§
kandyzowane owoce, owoce w cukrze,
owoce suszone, rodzynki, daktyle,
§
napoje alkoholowe, szczególnie
zawierające więcej niż 8% alkoholu lub też słodzone, zawierające dekstryny, jak
piwo,
§
płyny słodzone cukrem: coca cola,
pepsi-cola i inne (z wyjątkiem bezcukrowych typu „light”),
Należy
też uważać na produkty z napisem „dietetyczne”, ponieważ nie koniecznie
zawierają one małe ilości cukrów. Najlepiej skonsultować spożywanie takich
produktów z lekarzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz