Dorosłam do jedzenia kaszy gryczanej, powiem więcej
– bardzo ja lubię. Kiedyś przeszkadzało mi to, że była ona sucha, teraz często mieszam
ją z jakimiś sosami i tego typu podobne historie… ale może wróćmy do opisu tego
produktu. Zacznę opisy kasz właśnie od kaszy gryczanej, bo jest to jedna z
najbardziej wartościowych kasz pod względem odżywczym i jest niedoceniana pod względem
smakowym.
KRÓTKO O
KASZY
Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki. Na półkach
sklepowych można znaleźć dwa rodzaje kaszy – prażoną i nie prażoną (chociaż z
tą drugą może być jednak problem, gdyż jest mniej popularna). Prażona jest
ciemniejsza i ma bardziej charakterystyczny smak, nieprażona jest
delikatniejsza.
ALE DO
CZEGO?
A do wszystkiego! Nie no… może przesadziłam,
chociaż… kasza kojarzy nam się przede wszystkim z potrawami mięsnymi, a nadaje
się także do potraw grzybowych. Tak naprawdę z powodzeniem można ją dodać do
dań na słodko, tak tak, bardzo dobrze widzisz – kasza z białym serem i cukrem –
super sprawa. Postaram sie w najbliższej przyszłości stworzyć jakiś przepis z
kaszą na słodko do potwierdzenia mojej teorii.
DLACZEGO
SPOŻYCIE KASZY JEST TAKIE WAŻNE?
- białko w kaszy jest to pełnowartościowe białko (zawierające wszystkie
aminokwasy egzogenne, czyli takie, które muszą być dostarczane z pożywieniem)
- zawiera przeciwutleniacze (które wzmacniają naczynia krwionośne
zapobiegając pękaniu naczynek, czy postawaniu żylaków, działają także
przeciwzakrzepowo, a nawet przeciwnowotworowo)
- zawiera dużą ilość błonnika
- ma niski indeks glikemiczny (idealna dla osób chorych na cukrzycę),
pomaga w prawidłowym działaniu insuliny
JAKIEŚ
PRZECIWSKAZANIA?
A no jak ze wszystkim… kasza nie jest wskazana do
niemowląt i dzieci do 10 miesiąca życia, a także dla osób, które cierpią na
wrzody żołądka lub jelit, a także Ci, który mają niewydolność nerek. Jeśli
żadna z tych cech do Ciebie nie pasuje WSUWAJ KASZE!
A CO Z
OSOBAMI NIETOLERUJĄCYMI GLUTENU?
A no właśnie... gryka nie zawiera glutenu, więc kasza
też nie. Mimo wszystko nie jest to argument, który potwierdza, że produkt ten
jest wolny od glutenu. Podczas procesu produkcji i magazynowania gryka ma styczność
z produktami glutenowymi. Dlatego bezpieczna dla osób chorujących na celiakię
jest tylko ta kasza, która na pudełku będzie oznaczona jako produkt
bezglutenowy (na innych powinna być informacja o możliwości zawartości
glutenu).
zapraszam na stronę "LUBIĘ KASZĘ"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz