Znane są nam różne metale. Są te bardzo cenne jak
srebro, czy złoto. Są i takie, za które dość dobrą cenne uzyskamy w skupie
złomu, czyli miedź, czy słynne „amelinium” (czyt. aluminium). Są i metale
bardzo cenne dla funkcjonowania naszego organizmu, a mowa tutaj o żelazie. Post
ten jest dedykowany dla mojej siostry Aleksandry, która chciała poczytać u nas
na blogu o tym składniku mineralnym. Ja nie chcę mieć w domu myszy, dlatego nie
odmówiłam i życzę Tobie Aleksandro i innym oczywiście miłego czytania.
GDZIE
ZNAJDUJE SIĘ ŻELAZO?
A no żelazo znajduje się w bardzo różnych
produktach. Bardzo wiele znajdziemy go w podrobach (szczególnie wątrobie i
nerkach), gdyż tam się odkłada i generalnie żelaza znajdziemy w mięsie. Tylko?
No nie, dość duże pokłady żelaza znajdziemy także w natce z pietruszki,
nasionach roślin strączkowych, jajach czy ciemnym pieczywie. Skoro nie tylko w
produktach pochodzenia zwierzęcego znajduje się żelazo to dlaczego często mówi
się o tym, że osoby na dietach wegańskich, wegetariańskich i tym podobnych mogą mieć problem z dostarczeniem
odpowiedniej ilości żelaza? A no z tego względu, że żelazo w mięsie i żelazo w
produktach roślinnych to nie takie samo żelazo. W produktach pochodzenia
zwierzęcego znajduje się żelazo hemowe, które jest zdecydowanie lepiej
przyswajalne dla naszego organizmu niż żelazo niehemowe znajdujące się w
produktach pochodzenia roślinnego.
GDY MAMY NA
MAŁO ŻELAZA…
Taka sytuacja nie jest odosobnieniem i najczęściej
jest spowodowana zbyt niskim spożyciem produktów z tym lepiej przyswajalnym
żelazem lub przy zaburzeniach wchłaniania tego pierwiastka. Zbyt niski poziom
żelaza może powodować niedokrwistość (która się objawia problemami ze
spojówkami, zajadami w kącikach ust, łamliwością włosów i paznokci). Gdy brak
nam żelaza mogą wystąpić u nas problemy z pamięcią i koncentracją, a także
sprawnością fizyczną. Jesteśmy zwyczajnie osłabieni. Jeśli anemia wystąpi u
kobiet w ciąży następuje zwiększone ryzyko przedwczesnego urodzenia lub
urodzenia dziecka o masie poniżej normy.
ZA DUŻO
ŻELAZA RACZEJ SIĘ NIE ZDARZA…
Przedawkowanie żelaza podawanego z pożywieniem raczej nie
występuje w ogóle. Inna sprawa jeśli chodzi o podawanie żelaza w formie środków
medycznych… wtedy objawy mogą być wszelakie. Dlatego niedobory żelaza lepiej uzupełniać
z pożywieniem lub pod nadzorem lekarza.
Alicja Nader
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz