piątek, 2 maja 2014

BIAŁA ZUPA

.
Dziś majówkowy przepis wbrew temu co się dzieje za oknem - przepis bardzo wiosenny. Już nadeszły miesiące cieplejsze (a przy najmniej tak być powinno), co oznacza, że pora na przepisy warzywne. Po zakupieniu blendera moim oczywistym pomysłem było przygotowanie zupy krem. Pamiętam, że na pierwszy ogień poszła zupa krem z kalafiorów. Przepis jakoś przez ten czas był modyfikowany, po kolei dodawałam składniki i w końcu powstała biała zupa, czyli zupa z białych warzyw. Ostatnimi czasy dodałam do tego grzanki z razowego pieczywa – efekt jest zdecydowanie zadowalający.


„Boli ją głowa, łoooo, a była taka zdrowa
I się nie zrobi, łoooo nie, zupa kalafiorowa”
- KABANOS
             
fot. Alicja Nader


CO JEST NAM POTRZEBNE DO BIAŁEJ ZUPY?
  • kalafior
  • pietruszka            2 sztuki
  • seler                    ½ sztuki
  • cebula                  mała
  • ziemniak               3 nieduże sztuki
  • imbir                    do przyprawienia
  • pieprz
  • razowe pieczywo
  • oliwa z oliwek
  • majeranek

JAK PRZYGOTOWAĆ BIAŁĄ ZUPĘ?
  1. umyć i obrać warzywa
  2. pokroić na cząstki, cebulę przeciąć na pół (kalafior można umyć w wodzie z dodatkiem octu)
  3. gotować warzywa w lekko osolonej wodzie do czasu, aż zrobią się miękkie
  4. odlać wywar do osobnego garnka, wyjąć warzywa
  5. zblenderować wszystkie warzywa na gładka masę
  6. przelać masę warzywną do garnka i mieszając dolewać wywaru do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji
  7. dodać imbir i pieprz
  8. gotować przez 5 minut

grzanki z razowego pieczywa
  1. pociąć pieczywo na cząstki
  2. pomoczyć w oliwie i oliwek
  3. podsypać imbirem i majerankiem
  4. piec w piekarniku w 170 ° przez 20 minut






zapraszam do pobrania przepisu w wersji PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz