czwartek, 13 lutego 2014

KOLOROWE sny, jarmarki i PIEROGI

Któż nie kocha pierogów? Uwielbiamy je wszyscy. Mamy pierogi z serem, z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i pierogi z owocami. Jemy je na słodko i na ostro. Jako nadzienie może posłużyć nam to co aktualnie mamy w domu. Jednak niezależnie od tego jak cudowne nadzienie kryją wewnątrz siebie pierogi, zawsze wyglądają tak samo. Czemu tego nie zmienić?
Dziś podam wam przepisy na pierogi kolorowe, cztery kolory i cztery ciekawe nadzienia. Każdy na pewno znajdzie wśród nich coś dla siebie - przepisy zostały wykorzystane podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci w czasie XXII finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Milanówku, które prowadziłam razem z Joanną Stańczyk.

fot. Alicja Nader i Joanna Stańczyk

CO JEST NAM POTRZEBNE DO PIEROGÓW?
Ciasto:
         0,5 kg mąki pszennej (na każdy rodzaj ciasta)
         1 łyżka oleju
         1,5 szkl. przecierowego soku marchwiowego
lub
          1 opakowanie mrożonego szpinaku  (rozmrozić, jeśli nie jest rozdrobniony, zblenderować)
lub
         1 opakowanie mrożonych rozdrobnionych buraczków  (rozmrozić)
lub
         2 łyżki kurkumy + 1,5 szkl. letniej wody
Nadzienie 1:
         0,4 kg białego sera
         2-3 łyżki jogurtu naturalnego
         aromat do ciast o zapachu pomarańczowym
         2 -3 łyżki cukru
Nadzienie 2:
         0,3 kg białego sera
         1 szkl. rozdrobnionego rozmrożonego szpinaku
         1 łyżka granulowanego czosnku
         sól do smaku
Nadzienie 3:
         1 opakowanie mrożonki wieloowocowej (rozmrozić i odcedzić)
         3-4 łyżki cukru
         2-3 łyżki mąki
Nadzienie 4:
          1 szkl. ugotowanego ryżu
          0,5 kg pieczarek
          3 łyżki przyprawy curry
          sól do smaku

trochę Adaś, trochę Asia i trochę też ja


JAK PRZYGOTOWAĆ PIEROGI?
Ciasto:
  1. Do mąki dodać olej, wymieszać.
  2. Następnie, małymi porcjami, dodawać sok marchwiowy (lub inny wybrany dodatek), mieszać, a następnie wyrabiać tak aby powstało sprężyste ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie , należy dodać więcej mąki.
Nadzienia 1 i 2:
  1. Wymieszać wszystkie składniki na nadzienie. Doprawić do smaku.
Nadzienie 3:
  1. Rozmrożone i odcedzone owoce wymieszać z mąką  (tak aby je obtoczyła) i cukrem.
Nadzienie 4:
  1. Pieczarki umyć, drobno pokroić (lub zetrzeć na tarce), poddusić na patelni, następnie wymieszać z przyprawą curry i ryżem. Doprawić do smaku solą.
Przygotowanie:
  1. Ciasta łączyć z nadzieniami w kolejności takiej jak występują w przepisie (ciasto z sokiem-nadzienie 1) lub wg uznania.
  2. Pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę (do wody można wlać łyżkę oleju, zapobiegnie to posklejaniu pierogów).
  3. Podczas gotowania pierogi należy często mieszać, aby nie przywarły do dna.
  1. Wyjmować z wody gdy wypłyną na wierzch. Przelać zimną wodą.

 




zapraszam do pobrania przepisu w formie PDF



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz