poniedziałek, 29 grudnia 2014

poniedziałkowe śniaDANIE - zimowa owsianka

Na dworze nareszcie śnieg. Powiem szczerze, że ja lubię zimę ze śniegiem, gdy jest mroźne powietrze, ale świeci słońce to idealna pora na spacer. Na razie jeszcze śniegu garstka, ale mam nadzieję, że niedługo pojawi się go dużo, dużo więcej.
Wychodząc na takie zimowe powietrze warto się przygotować. Warto zjeść porządne śniadanie, Dlatego dziś mam propozycję na pyszne śniadanie pasujące na zimowe poranki. Moja dzisiejsza propozycja to owsianka jabłkowa z cynamonem. Świetna propozycja na mroźne, zimowe poranki.


fot. Alicja Nader

CO JEST NAM POTRZEBNE DO ZIMOWEJ OWSIANKI? (porcja dla 1 osoby)
mleko                                  1 szklanka
płatki owsiane                     ½  szklanki
jabłko                                  1 sztuka
cynamon                             ½ łyżeczki
imbir                                   ⅓ łyżeczki
 

fot. Alicja Nader

JAK PRZYGOTOWAĆ ZIMOWĄ OWSIANKĘ?
Mleko wlewamy do garnka i dodajemy wyskrobane ⅓ łyżeczki świeżego imbiru (jeśli nie macie świeżego możecie użyć  imbiry w formie przyprawy, ale wtedy dodajcie go razem z cynamonem pod koniec przygotowywania potrawy). Gdy mleko się zagotuje dodać płatki i mieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Po pięciu minutach dodać jabłko do owsianki, mieszać i gotować jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodać cynamon i dobrze wszystko wymieszać.
Jeśli mieszanka jest dla Was za mało słodka można dodać miód albo cukier.


fot. Alicja Nader

fot. Alicja Nader

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz