Definicja cukrzycy WHO,
1999
Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym, charakteryzującym się
przewlekłą hiperglikemią (czyli zbyt dużym stężeniem cukru we krwi) z
zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek powstającym na skutek
defektu wydzielania i / lub działania
insuliny.
I chociaż cukrzyca może okazać się chorobą poważną w skutkach i nie
należy jej bagatelizować to jak najbardziej można z nią żyć. Jednak niezbędne
jest dostosowanie się do zaleceń (o których bardziej szczegółowo rozpiszę się w
kolejnym poście).
Bardzo fajną AKCJĄ, którą
popieram jest NOSZENIE BRANSOLETEK Z
OZNACZENIEM CUKRZYCY. Myślę, że nie ma się czego wstydzić, bo nie jest to
okazywanie słabości, a taka bransoletka w niektórych przypadkach MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE.
Jest na niej napisane, że osoba cierpi na cukrzycę i żeby w przypadku
omdlenia wzywać lekarza. Są też z numerem alarmowym i tego typu informacjami.
Zalecenia żywieniowe dla chorych na cukrzycę
Osoby, które są chore na cukrzycę typu 1 powinni jedynie unikać cukrów
prostych, łatwo przyswajalnych oraz przestrzegać prawidłowo zbilansowanej diety
(którą najlepiej ułożyć razem z lekarzem). W przypadku insulinoterapii powinna ona
być dostosowana do nawyków żywieniowych pacjenta i jego trybu życia (oczywiście
pamiętając o prawidłowych zasadach żywienia).
Przy cukrzycy typu 2 podstawowym zadaniem diety jest redukcja lub utrzymanie
masy ciała (nie zapominając o zbilansowaniu diety).
Leczenie dietetyczne obejmuje wskazówki dotyczące
- całkowitej kaloryczności diety
- rozdziału kalorii w ciągu dnia
- źródła pokarmów, które zabezpieczają
zapotrzebowanie kaloryczne
Przy ustalaniu diety należy uwzględnić indywidualne preferencje
żywieniowe i kulturowe pacjenta. Dieta cukrzyka nie musi być pozbawiana
ulubionych smaków czy wiązać się ze zmianą przyzwyczajeń lub zasad wynikających
z wierzeń czy kultury, w której żyje chory człowiek.
Alicja Nader
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz