czwartek, 3 kwietnia 2014

czym jest cukrzyca?

Definicja cukrzycy WHO, 1999
Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym, charakteryzującym się przewlekłą hiperglikemią (czyli zbyt dużym stężeniem cukru we krwi) z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek powstającym na skutek defektu  wydzielania i / lub działania insuliny.

I chociaż cukrzyca może okazać się chorobą poważną w skutkach i nie należy jej bagatelizować to jak najbardziej można z nią żyć. Jednak niezbędne jest dostosowanie się do zaleceń (o których bardziej szczegółowo rozpiszę się w kolejnym poście).

Bardzo fajną AKCJĄ, którą popieram jest NOSZENIE BRANSOLETEK Z OZNACZENIEM CUKRZYCY. Myślę, że nie ma się czego wstydzić, bo nie jest to okazywanie słabości, a taka bransoletka w niektórych przypadkach MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE.
Jest na niej napisane, że osoba cierpi na cukrzycę i żeby w przypadku omdlenia wzywać lekarza. Są też z numerem alarmowym i tego typu informacjami.


Zalecenia żywieniowe dla chorych na cukrzycę
Osoby, które są chore na cukrzycę typu 1 powinni jedynie unikać cukrów prostych, łatwo przyswajalnych oraz przestrzegać prawidłowo zbilansowanej diety (którą najlepiej ułożyć razem z lekarzem). W przypadku insulinoterapii powinna ona być dostosowana do nawyków żywieniowych pacjenta i jego trybu życia (oczywiście pamiętając o prawidłowych zasadach żywienia).
Przy cukrzycy typu 2 podstawowym zadaniem diety jest redukcja lub utrzymanie masy ciała (nie zapominając o zbilansowaniu diety).

Leczenie dietetyczne obejmuje wskazówki dotyczące
- całkowitej kaloryczności diety
- rozdziału kalorii w ciągu dnia
- źródła pokarmów, które zabezpieczają zapotrzebowanie kaloryczne

Przy ustalaniu diety należy uwzględnić indywidualne preferencje żywieniowe i kulturowe pacjenta. Dieta cukrzyka nie musi być pozbawiana ulubionych smaków czy wiązać się ze zmianą przyzwyczajeń lub zasad wynikających z wierzeń czy kultury, w której żyje chory człowiek.




Alicja Nader

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz