Zapewne nie raz zastanawialiście się: „Czy to jajko oby na pewno jest
świeże...” niestety z jajkiem jest tak, że jeśli jest w jakiś sposób podejrzane...
to pewnie nie jest :). Napisałyśmy ten post żeby przedstawić Wam proces psucia
się jajka i kilka rzeczy z tym związanych.
Co się dzieje z jajkiem? (proces starzenia)
- woda z jajka odparowuje (powiększa się komora
powietrzna)
- białko staje się coraz rzadsze (wodniste)
- skorupka jajka robi się marmurkowata i zwiększa
się jej przepuszczalność (m.in. dla bakterii i pleśni)
- następuje pogorszenie smaku i zapachu
Czy to jajko jest świeże?
SĄ TRZY PROSTE DOMOWE SPOSOBY NA SPRAWDZENIE ŚWIEŻOŚCI JAJKA
1. Świeżość jajek można
ocenić wybijając jajko na talerz (a nie pewnie i bezpośrednio na patelnie...).
Im jajko jest świeższe tym białko jest bardziej zwarte, wokół żółtka można
dostrzec gęstą otoczkę białkową. Jeśli białko rozlewa się po powierzchni, na
którą zostało wybite, a otoczka jest słabo widoczna lub wcale jej nie ma –
jajko nie jest zbyt świeże.
2. Świeżość jajka można też
ocenić nie rozbijając go. Z czasem w skorupce pojawia się coraz większa komora
powietrzna (można to obserwować zdejmując skorupkę z jajka ugotowanego na
twardo). Im większa komora tym jajko jest lżejsze. Wystarczy włożyć jajko od
solonej wody. Świeże jajko opadnie na dno, a nieświeże będzie pływać po
powierzchni.
3. Kolejnym sposobem na
sprawdzenie świeżości jajka jest „potrząsanie”. Jeśli potrząśniemy delikatnie
jajkiem i odczujemy, że wewnątrz coś się porusza (nie chodzi o kurczątko...
jajka, które kupujemy w sklepie, nie są zapłodnione...) oznacza to, że jajko
jest bardzo nieświeże. Tym co się porusza jest żółtko, które na skutek
częściowego zaniku i wiotczenia chelaz traci swoje centralne położenie. Chelazy – to takie „białkowe sprężynki”,
dzięki którym żółtko utrzymywane jest w jednym miejscu w jajku.
Od czego robi się szarozielona obwódka wokół gotowanego żółtka?
To reakcja chemiczna. Podczas denaturacji albumin w jajku powstaje
siarkowodór, reagując z żelazem zawartym w żółtku jaja tworzy szarozielona
otoczkę. Jak jej uniknąć? Po pierwsze do gotowania wybierać jaja świeże,
podczas gotowania takich jaj, otoczka nie powstaje. Po drugie należy
przestrzegać odpowiedniego czasu gotowania, a po trzecie po ugotowaniu jaj na
twardo wystarczy je włożyć do zimnej wody (wtedy w wyniku dyfuzji wędruje on w
stronę skorupki).
Jak sprawdzić czy mamy do czynienia z jajkiem surowym czy ugotowanym?
Jajko, niezależnie od tego czy jest surowe czy ugotowane, wygląda tak samo.
Jak zatem odróżnić jedno od drugiego? Istnieje pewna prosta i niezawodna metoda.
Wystarczy położyć jajko na płaskiej powierzchni i nim zakręcić. Jeśli kręci się
wokół własnej osi bez problemu – jest ugotowane, jeśli jest to niemożliwe jest
to jajko surowe.
Ile można przechowywać potrawy z jaj?
Alicja Nader i Joanna Stańczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz