Zacznę od tego, ze
siemię lniane to oczyszczone (z innych części rośliny) ziarna lnu, rośliny
oleistej o pięknych błękitnych kwiatach. Niegdyś siemię było bardzo popularnym
produktem, stosowano je głównie jako lek, dziś znów zyskuje na popularności, jednak
bardziej mówi się o nim jako o żywności która zawiera wysoką wartość odżywczą.
Co takiego jest w
tym siemieniu lnianym, że wychwalam go pod niebosa? Siemię jest bardzo dobrym
źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, cynku, żelaza, kwasu
foliowego, magnezu oraz witamin z grupy B, do tego dostarcza nam sporych ilości
błonnika. Dzięki tym składnikom przypisuje mu się właściwości
przeciwnowotworowe oraz obniżające cholesterol, poprawia pracę jelit, oprócz
tego, ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych uzupełnia ich
braki, co ma odzwierciedlenie w kondycji skóry, włosów i paznokci. Polecany
jest do stosowania nie tylko wewnętrznego ale i zewnętrznego (w postaci
maseczek i okładów).
Jak spożywać
siemię?
Sposób 1 – w postaci oleju z
siemienia lnianego. Można dodawać go do sałatek, past kanapkowych, smarować
nim chleb, ma lekko orzechowy posmak. Jednak należy pamiętać, że spożywa się go
tylko na zimno, ponieważ po podgrzaniu wiele jego składników ulega utlenieniu,
w związku z czym olej traci swoje właściwości
Sposób 2 – prażone siemię
lniane. Sposób mało znany. Siemię praży się na suchej rozgrzanej patelni,
należy go pilnować, ponieważ lubi się przypalać. Smakuje jak popcorn (jest to forma
siemienia, która smakuje chyba wszystkim). Można go dodawać do sałatek, sypać
nim kanapki, dodawać do ciast i innych deserów, płatków śniadaniowych, chleba, koktajli
itd.
Sposób 3 – mielone surowe
siemię. Można je dodawać do jogurtów, ale zazwyczaj nakłada się trochę na
łyżeczkę i bezpośrednio zjada. Ta forma siemienia ma trochę „rybi” posmak,
spowodowane jest to wysoką zawartością kwasów omega-3.
Sposób 4 – kisiel z siemienia.
Sposób bardzo dobrze znany, jednak mało lubiany. Aby go sporządzić należy 2-3
łyżki siemienia zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, lub 2-3 łyżki
siemienia zalać 1 szklanka wody, doprowadzić do wrzenia, gdy ostygnie będzie
miał formę kisielu. Można do niego dodać trochę syropu owocowego, stanie się wtedy smakowo bardziej przyswajalny. Siemię w tej formie
polecane jest osobom mającym problemy z gardłem lub osobom, których głównym
narzędziem pracy jest głos – dobrze nawilża i łagodzi podrażnienia.
Oprócz wspaniałych
właściwości siemię lniane ma jeszcze jedną zaletę – jest bardzo tanie. Za ok.
500g zapłacimy mniej więcej 5 zł (oczywiście cena zależy od firmy i od stopnia
oczyszczenia produktu).
Osobiście polecam
siemię w formie prażonej, jest na prawdę bardzo smaczne, dodaję je do wielu
potraw, do tych na ostro i tych na słodko i z wszystkimi bardzo dobrze się
komponuje.
Joanna Stańczyk

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz