Jak
makaron to pierwsza moja myśl była związana z jakąś ostrą potrawą z sosem, ale
potem stwierdziłam, że spróbuję myśleć mniej stereotypowo.
Kiedyś u
mnie na wigilii pojawiał się makaron z makiem, a potem jakoś taka potrawa
zniknęła. Ja nie przepadam za makowcem, ale za to makaron z makiem wielbię.
Dlatego właśnie w tym roku postanowiłam przygotować na święta taki właśnie
zestaw. Podrasowałam go tylko nieco migdałami oraz pestkami słonecznika i dyni.
Przepis specjalnie na zamówienie Agi!
CO
JEST NAM POTRZEBNE DO MAKARONU Z MAKIEM?
 |
fot. Alicja Nader |
- makaron wstążki 3 garści
- mak ¾
szklanki
- miód 2
łyżki
- mleko ½
szklanki
- migdały garść
- pestki słonecznika garść
- pestki dyni garść
JAK
PRZYGOTOWAĆ MAKARON Z MAKIEM?
Makaron gotujemy oczywiście
tradycyjnie al dente. Mleko gotujemy w rondelku i rozpuszczamy w nim nasze dwie
czubate łyżki miodu (możecie dodawać mniej lub więcej w zależności od tego jak
bardzo chcecie, żeby to było słodkie). Cały czas mieszamy. Pod koniec gotowania
dodajemy mak i mieszamy. Koniec jest bajecznie prostu, bo wrzucamy wszystko do
jednej michy i mieszamy.
Proste, łatwe i szybkie, a do tego
jakie dobre.
 |
fot. Robert Nader |
 |
fot. Alicja Nader |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz