Kolejny przepis zamawiany, tym razem zamówiony
przez Konrada. Zadaniem był przepis z awokado. Spróbuje temu zadaniu podołać.
Awokado ma dość specyficzny smak, można by nawet pokusić się sformułowanie, że
samo w sobie nie jest zbyt dobre. Przynajmniej dla mnie. Jednak jego smak
pozwala włączać go zarówno do potraw słodkich jak i tych nieco ostrzejszych. Jest dużo przepisów na sałatki z awokado i też początkowo o tym myślałam, ale ostatecznie postanowiłam, że zrobię... kakaowe smarowidło (zabawne słowo) na kanapki na bazie awokado, aby szczęścia było więcej to pasta będzie fit, słodzona miodem i bananem.
CO JEST NAM POTRZEBNE DO SMAROWIDŁA Z AWOKADO? awokado 1 sztuka miód 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki banan 1 sztuka JAK PRZYGOTOWAĆ SMAROWIDŁO? Tak
naprawdę przygotowanie smarowidła polega tylko na tym, żeby wszystko ze sobą
zmieszać. Na początek myjemy awokado, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę.
Środek wydrążamy łyżeczką do miski, w której będziemy blendować. Banana również
obieramy i dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej nam było blendowa
(powiedzmy 6 części). Dodajemy kakao i miód i zabieramy się do dzieła.
Blendujemy! Jeśli
chcemy, aby pasta była słodsza możemy dodać trochę cukru pudru, albo więcej
miodu, co polecam, bo wtedy jest to taki zdrowy odpowiednik czekoladowych
smarowideł. Nie mówię, że trzeba się zupełnie na nie przerzucić, ale od czasu
do czasu taki mały zamiennik nie zaszkodzi, a nawet wpłynie na nas pozytywnie. Taka
pasta może stać u nas około 7 dni, gdy będziemy ja trzymać w lodówce. Jednak
musielibyśmy zrobić jej więcej, bo z jednego awokado na pewno tyle czasu się
nie utrzyma, bo wcześniej zostanie pożarta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz