„Ej, masz coś do jedzenia?” Chyba każdy słyszał kiedyś takie pytanie
(no chyba, że my mamy jakiś dziwnych, nienażartych znajomych, których
oczywiście serdecznie pozdrawiamy). Do jedzenia zawsze się coś znajdzie, coś na
pewno – ale pytanie, które stawiamy jest „CZYM POWINNO BYĆ TO COŚ DO JEDZENIA?”
O czym będzie nasz blog? O
wszystkim! A przynajmniej o wszystkim tym, co związane z żywnością i żywieniem.
Ze względu na nasze zainteresowania
i kierunek studiów (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na SGGW)
postanowiłyśmy zacząć prowadzenie bloga związanego właśnie z żywnością. Chcemy
przybliżyć informacje o prawidłowym sposobie żywienia oraz o tym jakie mamy
prawa jako konsumenci.
Na blogu planujemy umieszczać informacje dotyczące:
- faktów i mitów na temat
jedzenia
- zasad prawidłowego
żywienia
- „tajemniczych” oznaczeń
na produktach
- składników odżywczych
(białek, tłuszczy, cukrów, witamin, składników mineralnych)
- praw konsumenta
- dodatków do żywności
- rynku żywności
- nieuczciwych praktyk
wykorzystywanych przez producentów i sprzedawców żywności
- zachowań konsumentów
i tego, co
nas zainspiruje, co nam przyjdzie na myśl (innymi słowy: tego co nam przyjdzie
do łba)
![]() |
"MARCHEWKI TEŻ MAJĄ UCZUCIA" rys. Alicja Nader |
Co nas skłoniło do założenia bloga?
Nasza heroiczna postawa obywatelska, fakt nędznej wiedzy żywieniowej oraz
dotyczącej praw konsumentów w Polsce, rozwój naszych zainteresowań, a także
poszukiwania zajęcia, którym można się zająć w czasie, który powinnyśmy
poświęcić na pisanie prac inżynierskich :). Obie od jakiego czasu myślałyśmy po
cichu o pisaniu na temat żywności i sposobu żywienia, aż w końcu późnym
wieczorem jedna napisała do drugiej z propozycją połączenia sił („- a dlaczego
akurat ja? – Asia, bo wiedziałam, że Ty mnie nie wyśmiejesz”). Decyzja została
podjęta szybko i teraz w trakcie sesji oczywiście zamiast zajmować się nauką
obie wymyślamy o czym pisać, jak wypromować, co dodatkowo zrobić związanego z
blogiem.
Uprzedzamy, że mamy dość „swoisty”
(i tu pozdrawiamy pozostałych studentów Technologii Żywności i Żywienia
Człowieka) styl pisania. Dlatego mimo tego, że będziemy korzystać przede wszystkim
z naukowych źródeł należy niektóre rzeczy traktować z przymrużeniem oka,
ponieważ będziemy się starały tak pisać, żeby podczas przekazania
najważniejszych informacji nasz czytelnik nie zasnął, a przynajmniej nie przy
pierwszym zdaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz