sobota, 7 czerwca 2014

CUKRZYCA - jakie produkty są wskazane, a jakie nie?

Cukrzyca jest chorobą, przy której trzeba stosować konkretną dietę. Nie jest to trudna, bardzo rygorystyczna dieta, ale należy przestrzegać pewnych zasad i o tym zasadach niedługo – dziś coś prostszego, czyli produkty, które można i takie, których nie powinno się spożywać. Powstały nawet specjalne listy produktów, które są zdecydowanie przy tej chorobie zalecane, taki które można spożywać w ograniczonych ilościach a także te których należy unikać. Są to kolorowe listy: zielona, żółta i czerwona.
§  ZIELONA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze zalecane
§  ŻÓŁTA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze, które należy ograniczać
§  CZERWONA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze, których należy unikać




ZIELONA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze zalecane
§  pieczywo – chleb, najchętniej pełnoziarnisty, razowy, mieszany, bez dodatków różnych substancji,
§  ryż, makarony (z małą ilością jaj), kasze,
§  mleko odtłuszczone (0,5-2,0%), jogurty odtłuszczone (0,5-2,0%), chudy twaróg (5-8%),
§  białko jaj,
§  różne rodzaje chudego mięsa, szczególnie cielęcina, chuda wołowina, a także dziczyzna, np. zając, sarna,
§  drób (zawsze bez skóry) – kurczak, kura, indyk, perliczka i inne gatunki dostarczające chudego mięsa (nie należy do nich gęś i kaczka), przy czym wskazane jest „białe mięso”, wędliny z drobiu,
§  ryby chude – z rzek lub morskie, np. filety z dorsza,
§  nowe rodzaje margaryny zawierają oleje roślinne ze zmniejszoną ilością tłuszczu i cholesterolu (tzw. miękkie, sprzedawane „w kubkach”),
§  oleje roślinne – oliwa, olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy,
§  ziemniaki – wszystkie gatunku i postaci,
§  jarzyny i soki jarzynowe – wszystkie rodzaje świeżych lub mrożonych jarzyn i soków z jarzyn, kiszona kapusta i ogórki – bez ograniczeń (z niewielkimi wyjątkami),
§  wszystkie rodzaje owoców świeżych lub mrożonych,
§  wody mineralne, soki jarzynowe – bez ograniczeń,
§  cola „light”, kawa, herbata słodzona słodzikami, bawarka – w zasadzie obowiązuje ogólna zasada umiaru,
§  sztuczne środki słodzące
§  w każdym rodzaju przepisu dietetycznego dopuszczalne jest spożywanie cukru (sacharozy) do 3 łyżeczek dziennie.
 


ŻÓŁTA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze, które należy ograniczać
§  pieczywo białe, słodzone (np. chałka),
§  ryż łuskany,
§  dżemy niskocukrowe, marmolada, miód, ciasto z owocami (z obniżoną ilością cukru i tłuszczu), ciasto drożdżowe,
§  ryby, takie jak halibut, śledź, węgorz – ryby te zawierają zbyt dużą ilość tłuszczu,
§  mięso wołowe (poza chudym), chuda wieprzowina (chuda polędwica, szynka), jagnięcina,
§  margaryny sporządzone za pomocą starej technologii (sprzedawane w kostkach),
§  konserwy jarzynowe, owocowe, awokado, oliwki,
§  owoce konserwowane,
§  lemoniada, cola i podobne produkty, soki owocowe.
 


CZERWONA LISTA PRODUKTÓW – produkty spożywcze, których należy unikać
 §  cukier (poza dozwoloną ilością), melasa, słodkie i tłuste lub słodkie ciasta, np. tort, ciasto francuskie, ciasto z dużą ilością żółtek jaj, np. sękacz, słodycze, m.in. czekolada i czekoladki, chałwa, cukierki, lody, dżemy, konfitury (z wyjątkiem niskocukrowych), słodkie soki owocowe,
§  wielojajeczne makarony, słodkie i tłuste ciasta wytwarzane przemysłowo,
§  pełne mleko i jego przetwory, śmietana, lody, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka, jak koktaile mleczne,
§  tłuste mięso, jak wieprzowina, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, kiszka, baranina, słonina, boczek, smalec, wątroba, móżdżek, nerki, płuca,
§  tłuste ryby – śledź, węgorz, konserwy rybne w oleju, mięczaki, i „owoce morza” (duża zawartość cholesterolu), małże, kraby, homary,
§  żółtka jaj,
§  gęsi i kaczki,
§  masło, słonina, smalec, olej kokosowy, majonez, łój, sadło,
§  frytki, chipsy,
§  ziemniaki w tłuszczu,
§  kandyzowane owoce, owoce w cukrze, owoce suszone, rodzynki, daktyle,
§  napoje alkoholowe, szczególnie zawierające więcej niż 8% alkoholu lub też słodzone, zawierające dekstryny, jak piwo,
§  płyny słodzone cukrem: coca cola, pepsi-cola i inne (z wyjątkiem bezcukrowych typu „light”),
 Należy też uważać na produkty z napisem „dietetyczne”, ponieważ nie koniecznie zawierają one małe ilości cukrów. Najlepiej skonsultować spożywanie takich produktów z lekarzem.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz