wtorek, 28 stycznia 2014

DROŻDŻOWA STRUCLA ORZECHOWA

PRZEPIS GOŚCIA
- przepis Aśki Stańczyk, która początkowo prowadziła ze mną blog, a teraz próbuje tworzyć swój blog o podobnej tematyce samodzielnie, chociaż dalej ze sobą współpracujemy :)

Święta dawno minęły, ale czemu nie pokusić sie o przypomnienie sobie bożonarodzeniowych smaków. Strucla orzechowa była jednym z ciast, które przygotowałam na święta Bożego Narodzenia. Robiłam ją pierwszy raz, przepis trochę modyfikowałam i bałam się, że coś może nie wyjść... Na szczęście ciasto się udało, no i najważniejsze, że wszystkim smakowało :) Strucla ta nie jest zbyt słodka, nazwałabym ją wręcz „ciastem wytrawnym”. Najlepsza jest dzień, a nawet dwa dni po upieczeniu, bo po tym czasie ciasto przechodzi smakiem nadzienia.  Polecam ją wszystkim fanom ciasta drożdżowego (mówi wam to fan numer jeden). A teraz koniec gadania – zabierzmy się do przygotowywania!


fot. Joanna Stańczyk


CO JEST NAM POTRZEBNE DO STRUCLI?
Ciasto drożdżowe
         2½ szklanki mąki pszennej
         8 łyżek cukru
         10 dag masła/margaryny
         2 jaja
         1 szklanka mleka
         2 ½ dag drożdży
         szczypta soli

Nadzienie
         150 g zmielonych orzechów włoskich
         4 łyżki dżemu śliwkowego
         5 łyżek cukru
         2 łyżki śmietany
         1 łyżka wódki

JAK PRZYGOTOWAĆ STRUCLE?
Ciasto drożdżowe
  1. przygotować rozczyn drożdżowy (połączyć letnie mleko, drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  2. utrzeć jaja z resztą cukru
  3. w rondelku roztopić masło
  4. do dużej miski przesiać mąkę, dodać utarte jaja, wyrośnięty rozczyn i sól. dokładnie wymieszać
  5. gdy składniki dobrze się połączą, dodawać po trochu ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo aż stanie się pulchne i zacznie odstawać od ręki
  6. wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce
Nadzienie
  1. do orzechów dodać śmietanę, dżem (należy regulować nim gęstość, nadzienie nie może być za rzadkie, tak aby dawało się rozsmarować, ale nie wypływało ze strucli), dodać cukier i alkohol.
  2. starannie wymieszać
Wykonanie strucli
  1. ciasto wyłożyć na blat posypany obficie mąką, wygnieść, a następnie rozwałkować, starając się uformować prostokąt (jego węższy bok musi mieć długość dobranej brytfanki)
  2. ciasto posmarować nadzieniem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku
  3. roladę naciąć wzdłuż (mniej więcej ¾ grubości) i zawinąć każdą z połówek do środka
  4. struclę włożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, pozostawić do wyrośnięcia
  5. piec ok. 50 minut w temperaturze  180°C
  6. udekorować według  uznania (polecam lukier w połączeniu z orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową)

Bardzo dziękuję Aśce za przepis, ciasto wyborne :)

zapraszam do pobrania przepisu w wersji PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz