poniedziałek, 22 września 2014

PIETRUSZKOWY TYDZIEŃ #4 - PASTA mocno PIETRUSZKOWA

fot. Alicja Nader



fot. Alicja Nader

Kolejny post, trochę opóźniony do pietruszkowego tygodnia. Tym razem jest to przepis. Oczywiście jednym ze składników będzie pietruszka, co więcej oczywiście jednym z głównych składników. Zawsze pojawia się ona w znanej nam włoszczyźnie – do przygotowania zup. Tym razem postaram się stworzyć przepis, w którym będzie ona jednym z głównych składników tworzących smak potrawy mimo mało charakterystycznego, wyrazistego aromatu tego warzywa.


Pasta może zostać z powodzeniem wykorzystana jako podstawa bardziej skomplikowanej potrawy. Dodając inne warzywa w zależności od upodobań można stworzyć fajną wegetariańską potrawę. Można też stworzyć coś dla miłośników potraw mięsnych jeśli dodamy tego typu składnik.


Zapraszam do tego małego eksperymentu.




 CO JEST NAM POTRZEBNE DO PASTY? (dla 3 osób)
pietruszka                                          4 sztuki
cebula                                                1 sztuka
makaron
natka pietruszki
pieprz
sól


 JAK WYKONAĆ PASTĘ?

fot. Alicja Nader

Jak zawsze zaczynamy od tego, że pietruszkę należy umyć i obrać. To samo zrobi cv z cebulą. Pietruszkę pokroić na mniej więcej równe części, a cebulę w cząstki (dwa razy na pół). Warzywa gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wyjmujemy warzywa z wody i umieszczamy je w wysokim naczyniu i dodajemy trochę wywaru, aby je zblendować na pastę. Do wywaru po warzywach dodajemy makaron i gotujemy al dente. Natkę z pietruszki siekamy. Do zblendowanych warzyw dodajemy pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Po ugotowaniu mieszamy zrobioną pastę z makaronem.





fot. Alicja Nader


oczywiście jak zawsze zapraszam do pobrania tego przepisu również w formie PDF - prosto do wydrukowania

POBIERZ PRZEPIS - PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz