środa, 10 września 2014

PIETRUSZKOWY TYDZIEŃ #3 - suszenie natki pietruszki

Tym razem post będzie na temat przyprawy jaką może być natka pietruszki, ale w wersji suszonej. Co więcej, będzie o tym jak szybko uzyskać taką suszoną natkę pietruszki. Szybko? A no jeśli pięć minut na wysuszenie rośliny to szybko (a myślę, że tak) to powiedziałabym nawet, że ekspresowo.


Suszenie to będzie odbywać się w kuchence mikrofalowej. Jest to szybki sposób i co więcej dość efektywny, ponieważ podczas suszenie mikrofalowego mimo wszystko nie tracimy wielu cennych substancji, które pozostałyby podczas suszenia tradycyjnego – najważniejszą zaletą jest skrócenie czasu tego procesu.


fot. Alicja Nader



 Natkę należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie ułożyć na talerzyku i grzać w mikrofali przez jedną minutę (na największej mocy mikrofali), potem należy obrócić listki i powtórzyć jednominutowe grzanie w kuchence. Kiedy zioła ostygną można je rozkruszyć palcami (chyba, że są jeszcze niedostatecznie dosuszone – wtedy jeszcze raz można obsuszyć je w mikrofali). Jeśli jednak macie dostęp do moździerza polecam go wykorzystać i zakręcić kilkakrotnie do momentu aż uzyskacie zadowalające Was rozdrobnienie przyprawy.


Taka oto filozofia.


fot. Alicja Nader

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz