wtorek, 9 września 2014

PIETRUSZKOWY TYDZIEŃ #2 - pietruszkowy koktajl



fot. Alicja Nader



fot. Alicja Nader

Pietruszkowy tydzień idzie pełną parą to dziś przepis, który znalazłam gdzieś w „internetach” i okazało się, że od razu skojarzyłam to z przepisem na pietruszkową lemoniadę z bloga „ETERYCZNE GOTOWANIE”. No okazało się, że nie byłam w wielkim błędzie, bo przepis podobny. Trochę zmodyfikowany dziś pojawi się u mnie.

fot. Alicja Nader

            










Taki koktajl pozytywnie wpływa na odporność organizmu i dostarcza wielu witamin (szczególnie A i C) – do tego jest naprawdę pyszny, więc czego chcieć więcej?


 
CO JEST NAM POTRZEBNE DO KOKTAJLU? (1 porcja)


  • pęczek pietruszki
  • pół cytryny
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki cukru
 JAK PRZYGOTOWAĆ KOKTAJL?


A no nic trudnego – myjemy starannie pietruszkę i cytrynę. Pietruszkę wsadzamy już do wysokiego pojemnika, a cytrynę obieramy i tniemy w cząstki, dorzucamy do pietruszki. Dodajemy 2 łyżeczki cukru (można użyć jakiego innego zamiennika lub zmienić ilość według upodobań) i szklankę wody. Wszystko dokładnie blendujemy.


            Potem przelewamy przez sitko i już możemy się delektować pysznym napojem – uderzeniową dawką energii! Można też przyrządzić większą ilość napoju i podawać z lodem w upalne dni – jak znalazł. A co z wykorzystaną pietruszką? Ja osobiście zrobiłam sos do kurczaka, ale jest masa sposobów, żeby natki nie marnować.


fot. Alicja Nader
fot. Alicja Nader
fot. Alicja Nader
fot. Alicja Nader

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz