środa, 17 grudnia 2014

PRZEPIS ZAMAWIANY vol.1 - pasta kakaowa z awokado

Kolejny przepis zamawiany, tym razem zamówiony przez Konrada. Zadaniem był przepis z awokado. Spróbuje temu zadaniu podołać. Awokado ma dość specyficzny smak, można by nawet pokusić się sformułowanie, że samo w sobie nie jest zbyt dobre. Przynajmniej dla mnie. Jednak jego smak pozwala włączać go zarówno do potraw słodkich jak i tych nieco ostrzejszych. Jest dużo przepisów na sałatki z awokado i też początkowo o tym myślałam, ale ostatecznie postanowiłam, że zrobię... kakaowe smarowidło (zabawne słowo) na kanapki na bazie awokado, aby szczęścia było więcej to pasta będzie fit, słodzona miodem i bananem.

 

CO JEST NAM POTRZEBNE DO SMAROWIDŁA Z AWOKADO?
awokado             1 sztuka
miód                     2 łyżeczki
kakao                   2 łyżeczki
banan                   1 sztuka
 
JAK PRZYGOTOWAĆ SMAROWIDŁO?
Tak naprawdę przygotowanie smarowidła polega tylko na tym, żeby wszystko ze sobą zmieszać. Na początek myjemy awokado, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę. Środek wydrążamy łyżeczką do miski, w której będziemy blendować. Banana również obieramy i dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej nam było blendowa (powiedzmy 6 części). Dodajemy kakao i miód i zabieramy się do dzieła. Blendujemy!
Jeśli chcemy, aby pasta była słodsza możemy dodać trochę cukru pudru, albo więcej miodu, co polecam, bo wtedy jest to taki zdrowy odpowiednik czekoladowych smarowideł. Nie mówię, że trzeba się zupełnie na nie przerzucić, ale od czasu do czasu taki mały zamiennik nie zaszkodzi, a nawet wpłynie na nas pozytywnie.
Taka pasta może stać u nas około 7 dni, gdy będziemy ja trzymać w lodówce. Jednak musielibyśmy zrobić jej więcej, bo z jednego awokado na pewno tyle czasu się nie utrzyma, bo wcześniej zostanie pożarta. 


fot. Alicja Nader


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz