poniedziałek, 15 grudnia 2014

poniedziałkowe śniaDANIE - jajecznica z całymi pieczarkami

Dziś wybrałam niby coś klasycznego, ale jednak wprowadzając drobne zmiany możemy zmienić smak tradycyjnych, znanych nam od wieków posiłków. Mój przepis jest zainspirowany przepisem na jajecznicę Gordona Ramseya. W tej jajecznicy poczujemy rzeczywisty smak jajek, nie cebuli, kiełbasy czy boczku. Nasz dzisiejszy dodatek to pieczarki, ale są one zdecydowanie dodatkiem, przygotowywanym oddzielnie. Niby nic takiego, ale odkąd wypróbowałam takie rozwiązanie na moim talerzu jest ono częstsze niż jajecznica z wmieszaną cebulą, kiełbasą, boczkiem, szczypiorkiem czy czymś, co dodajemy zazwyczaj do jajecznicy.
 

fot. Alicja Nader



CO JEST NAM POTRZEBNE DO JAJECZNICY? (porcja dla 1 osoby)


jajka                                      2 sztuki
pieczarki                               2 duże sztuki
masło                                    1,5 łyżki
sól                                         
pieprz                                  
pieczywo                              2 kromki
 







JAK PRZYGOTOWAĆ JAJECZNICĘ?
Zaczynamy od umycia pieczarek i odcięcia im nóżek (by lepiej  usmażyły się w całości na patelni. Nie siekamy ich, kapelusze zostają w całości. Część masła rozpuszczamy na patelni i kładziemy na nim pieczarki. Gdy się trochę przypieką odwracamy je i delikatnie je solimy, pieprzymy. To samo zrobimy z drugiej strony, gdy już obrócimy je na poprzednią stronę. Podczas smażenia należy je kilka razy obrócić. Jajecznicę robimy w małym rondelku. Rozpuszczamy odrobinę masła, gdy się rozpuści wbijamy jajka i roztrzepujemy je zanim białko się zetnie. Dodajemy resztę masła i intensywnie mieszamy. Wszystko dzieje się na małym ogniu, by białko się za wcześnie nie ścięło. Dodajemy sól i pieprz. Jajecznica powinna być prawie cała lekko żółta.
Na talerzu układamy najpierw pieczarki, a potem wykładamy jajecznicę. 


fot. Alicja Nader

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz