poniedziałek, 8 września 2014

PIETRUSZKOWY TYDZIEŃ #1 - o pietruszce jako o przyprawie

fot. Alicja Nader

Pietruszka (petroselinum) – nazwa pochodzi z greckiego „petro”, co oznacza kamień, ze względu na miejsce, w którym rosła, czyli skaliste zbocza.



 Uwielbiam tę przyprawę. Jest bardzo aromatyczna, pasuje do wielu potraw, a przede wszystkim jako technolog będę rozpływać się nad jej właściwościami zdrowotnymi i wartościami żywieniowymi…


            Ale od początku. Występują dwa rodzaje pietruszki: korzeniowa i naciowa. Ta pierwsza ma delikatniejsze listki i grube łodyżki, natomiast naciowa ma grubsze listki, a łodyżki cieńsze i do tego bardziej wyrazisty smak. Tak samo jak liście tak korzeń pietruszki można wykorzystać do wielu potraw, ale o tym w innym poście. Dziś skupie się na samych liściach – jako przyprawie.


fot. Alicja Nader


             Pietruszkę można wykorzystać do wszelkich potraw warzywnych, a także mięsnych rybnych… do sałatek, surówek, makaronów, kasz, ziemniaków, jaj, sera… hmmm… i tak na prawdę prawie wszystkiego. Z powodzeniem można używać świeżej pietruszki jak i suszonej.


Z praktycznego punktu widzenia odnośnie pietruszki pragnę zwrócić uwagę na to, że zawarte w niej związki są nieodporne na światło i utlenianie, dlatego jeśli chcemy ją dodać do potrawy to zrywajmy, a przynajmniej siekajmy ja przed samym dodaniem – wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych. Nie ma też sensu zbytnio narażać ja na wysokie temperatury. Najlepszym wyjściem jest posiekanie i dodanie jej pod koniec przygotowywania potrawy.



 JAKIEŚ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE?


Natka pietruszki jest doskonałym produktem zawierającym spore ilości witaminy C oraz A. Dobrze wpływa na trawienie, wpływa pozytywnie na naszą odporność a także zmniejsza stany zapalne. 



CIEKAWOSTKA


Jakiego koloru jest pietruszka? Zielonego! No pewnie, że zielonego, ale czy tylko? A no ciekawostką jest to, że nie tylko. Jest odmiana tej rośliny, która zawiera duże ilości beta-karotenu i przez to ma czerwonawy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz