Wszyscy wiemy jak
ważną rolę odgrywają w naszym żywieniu białka. Ich dostarczanie jest niezbędne
do prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie tylko budują mięśnie, ale również
inne tkanki, enzymy, hormony itp. Białka znajdują sie w wielu produktach żywnościowych, nie tylko w
mięsie, ale również w jajach, produktach mlecznych, zbożowych i warzywach. Wartość
odżywcza białka zależy od jego składu aminokwasowego, jednak tylko białka
pochodzenia zwierzęcego są źródłami białka wysokowartościowego. Co to oznacza? Białka
zbudowane są z małych cząstek, którymi są aminokwasy, białko wysokowartościowe
to takie, które dostarcza do naszego organizmu duże ilości aminokwasów
egzogennych (fenyloalaninę, izoleucynę, metioninę, lizynę, leucynę, treoninę,
tryptofan, walinę, a dla dzieciom dodatkowo argininę i histydynę). Aminokwasy
egzogenne są zwane niezbędnymi, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich
sam zsyntetyzować i dlatego musimy je dostarczać z środowiska zewnętrznego (egzo- oznacza zewnętrzny).
W różnych białkach,
nawet zwierzęcych aminokwasy występują w nierównych ilościach. O możliwości i
natężeniu syntezy białka tkanek człowieka decyduje aminokwas, który występuje w
najmniejszym stężeniu, jest to tak zwany aminokwas limitujący, czyli
ograniczający. Od aminokwasów limitujących zależy możliwość wykorzystania
pożywienia jako materiału budulcowego. Zjawisko to porównywane jest do beczki,
w której jedna z klepek jest niższa niż inne, wysokość klepki ogranicza
pojemność beczki, ponieważ ogranicza poziom, do którego można wlać płyn.
Wartość biologiczną białka ocenia się na podstawie jego składu aminokwasowego,
porównując go do białka wzorcowego, za które przyjmuje się białko jaja kurzego.
Duży problem z
niedoborem aminokwasów egzogennych mają ludzie ograniczający spożywanie
produktów pochodzenia zwierzęcego czyli np. wegetarianie. W różnych produktach
mamy różny skład aminokwasowy białek, różnią sie one także rodzajem aminokwasów
ograniczających. Zestawiając odpowiednio produkty, można uzyskać wysokie poziomy
aminokwasów, zwiększając w ten sposób wartość biologiczną białek zawartych w
potrawie. Poniżej znajduje się tabela, w której zestawiłam produkty (z
pominięciem mięsa), tak aby ich połączenie dawało możliwość dostarczenia do
organizmu aminokwasów egzogennych w podobnych ilościach, w ten sposób
ograniczając zjawisko aminokwasu limitującego.
T – oznacza dobre połączenie białek, N – nieodpowiednie połączenie białek
rys. Joanna Stańczyk |
Joanna Stańczyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz