sobota, 26 kwietnia 2014

SORBET CYTRYNOWY

Dzisiaj jest mało słoneczny dzień, ale to może jest to dobra okazja, żeby jakoś ten dzień sobie osłodzić? No właśnie czy do końca osłodzić? Deser kojarzy nam się z czym, co jest a nawet musi być słodkie. Hmmmm… musi? Ale tak na pewno musi? A jeśli nawet to… czy tylko słodkie? Deser przecież może być i kwaśny, a nawet w pewnym stopniu gorzki… A gdyby te smaki ze sobą połączyć może być coś co jest słodkie, kwaśne i zarazem nieco gorzkie i może to być właśnie sorbet cytrynowy.

fot. Alicja Nader


CO JEST NAM POTRZEBNE DO SORBETU?
  • 5 cytryn
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • ¾ szklanki wody mineralnej

JAK WYKONAĆ SORBET?
  1. obrać cytryny i pokroić na cząstki
  2. zblenderować cytryny na jak najbardziej gładką masę
  3. zalać woda i wymieszać
  4. włożyć do zamrażalnika na godzinę
  5. zblenderować masę i dodać cukier
  6. włożyć do zamrażalnika na godzinę
  7. zblenderować masę
  8. włożyć do zamrażalnika na godzinę
fot. Alicja Nader
fot. Alicja Nader
fot. Alicja Nader




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz