niedziela, 20 kwietnia 2014

Ocet jabłkowy - lek na (prawie) całe zło

Ocet jabłkowy jest nam dobrze znany jako przyprawa. Dodajemy go do sałatek, marynat mięsnych i sosów. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż produkt ten posiada niesamowite właściwości prozdrowotne i stosowano go jako lek w medycynie ludowej. Dzisiaj ocet jabłkowy znów wraca do łask, przypomniano sobie o tym, że jest bardzo wartościowym produktem i staje się coraz bardziej popularny. Przeprowadzono wiele badań potwierdzających jego właściwości lecznicze, obecnie na rynku można znaleźć nie tylko sam ocet jabłkowy, ale także produkty, które posiadają go w swoim składzie (suplementy diety). Specjaliści twierdzą, że stosowany wewnętrznie pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego i wydalniczego, a także podnosi odporność organizmu.  Odkryto, że ocet jabłkowy wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, a także hamuje apetyt, stąd też powstałą dieta odchudzająca, która polega na włączeniu octu jabłkowego do codziennej diety. Ocet jabłkowy można stosować także zewnętrznie, m.in. na urazy skóry, wypryski czy ukąszenia owadów.

W skład octu jabłkowego wchodzi wiele minerałów i witamin. Jest bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu, fluoru, żelaza, miedzi i krzemu. Jest bogaty w witaminę A, C, E, P, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Zawiera także kwas mlekowy, cytrynowy i octowy, a także frakcje rozpuszczalnego błonnika – pektyny.

Głównymi składnikami octu są potas, witamina E i pektyny.
  • Potas ma wpływ na działanie układu nerwowego, jego niedobory mogą prowadzić do osłabienia pamięci, nerwowości, trudności w podejmowaniu decyzji oraz uczucia zmęczenia. Wpływa on także na stan cery oraz jamy ustnej.
  • Witamina E wszystkim jest dobrze znana jako witamina młodości. Jest naturalnym antyutleniaczem, więc chroni nasze komórki przed przedwczesnym starzeniem. Wpływa na stan wzroku oraz pracę układu krwionośnego i nerwowego, a także poprawia odporność organizmu.
  • Pektyny mają bezpośredni wpływ na pracę układu pokarmowego – ułatwiają trawienie i usprawniają perystaltykę jelit, powodują uczucie sytości, a także obniżają stopień odkładania tłuszczu w komórkach. 

W naszym społeczeństwie spożywa się za dużo białka i produktów zakwaszających organizm. Ocet jabłkowy ze względu na dużą zawartość minerałów zasadotwórczych ma właściwości odkwaszające, jego spożywanie pomaga wyrównać bilans kwasowo zasadowy organizmu.

Jedynym przeciwwskazaniem stosowania octu jabłkowego jest choroba wrzodowa oraz zakaz spożywania produktów kwaśnych. W takich przypadkach spożywanie tego produktu należy skonsultować z lekarzem.

Na koniec chciałam zaznaczyć, że ocet jabłkowy to nie to samo co ocet spirytusowy. Spożywanie octu spirytusowego może uszkodzić organizm, a nawet doprowadzić do śmierci.

Więcej informacji o occie jabłkowym znajdziecie na stronie http://www.ocetjablkowy.com.pl/


Joanna Stańczyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz