A no łzy nieposkromione, niesamowite, za to nadzwyczaj przewidywalne, bo czemuż się dziwić, gdy ktoś płacze krojąc cebulę?! Słyszałam o różnych sposobach na to, by nie płakać przy krojeniu tego zacnego warzywa, ale mi żaden dotąd jeszcze nie pomógł oprócz tego, żeby wkręcić kogoś w to krojenie. Mimo to chciałabym się zmierzyć z… cebulą. „Nie wszyscy lubią cebulę” i dzięki Jerzemu Stuhrowi wiemy to wszyscy i mimo tego, że idąc za cytatem "wszyscy lubią tort" to ja jednak zostanę przy tej nieszczęsnej cebuli... No bo może znajdą się sposoby na cebulę, które są przez przeciwników cebuli dopuszczalne? Może będzie to właśnie cebularz! Ten przepis będzie zawierał różne cebule, bo oprócz tej najbardziej pospolitej, zwykłej znajdzie się także cebula czerwona. Przepis jest dosyć prosty, chociaż zajmuje trochę więcej czasu niż trzy minuty. Miejmy nadzieję, że efekt nie będzie taki jak u senior Zaciera:
„Cebulą śmierdzę cały
Skarpetki oraz tors
Na stosie łusek leżę
I słucham wciąż The Doors”
Oczywiście z okazji publikacji tego przepisu pozdrawiam Maćka i jemu dedykuję ten przepis!
Pozdrawiam też drugą cebulę, Justysię xD
CO JEST NAM POTRZEBNE DO CEBULARZA? (10 małych)
cebula zwykła3 sztuki
cebula czerwona1 sztuka
mąka pszenna0,5 kg
jajko2 sztuki
mleko¾ szklanki
drożdże25 g
majeranek3 łyżeczki
papryka ostra1 łyżeczka
sólszczypta
pieprz do przyprawienia
JAK PRZYGOTOWAĆ CEBULARZ? CIASTO
1.drożdże rozpuścić w letnim mleku (najlepiej przygotowanym za pomocą kąpieli wodnej) i dodać łyżeczkę cukru 2.mąkę przesiać 3.dodać jajko i dolać mleko z drożdżami 4.rozrabiać ciasto 5.dodać majeranek i sól do ciasta i szybko zagnieść 6.odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce 7.rozwałkować i wyciąć kółka (ja wycinałam od salaterki) 8.na środku spróbować zrobić łyżką zagłębienie (ale nie dziury) 9.piec w piekarniku od góry w 170°C przez 20 minut
CEBULA
10.cebule obrać i pokroić w piórka 11.podsmażyć cebule na patelni, dodać pieprz i paprykę 12.wymieszać dokładnie 13.zostawić na chwile pod przykryciem
14.rozłożyć cebule na bułki 15.piec jeszcze około 10 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz