wtorek, 13 maja 2014

CEBULARZ I KROKODYLE ŁZY



fot. Alicja Nader



fot. Alicja Nader

A no łzy nieposkromione, niesamowite, za to nadzwyczaj przewidywalne, bo czemuż się dziwić, gdy ktoś płacze krojąc cebulę?! Słyszałam o różnych sposobach na to, by nie płakać przy krojeniu tego zacnego warzywa, ale mi żaden dotąd jeszcze nie pomógł oprócz tego, żeby wkręcić kogoś w to krojenie. Mimo to chciałabym się zmierzyć z… cebulą. „Nie wszyscy lubią cebulę” i dzięki Jerzemu Stuhrowi wiemy to wszyscy i mimo tego, że idąc za cytatem "wszyscy lubią tort" to ja jednak zostanę przy tej nieszczęsnej cebuli... No bo może znajdą się sposoby na cebulę, które są przez przeciwników cebuli dopuszczalne? Może będzie to właśnie cebularz! Ten przepis będzie zawierał różne cebule, bo oprócz tej najbardziej pospolitej, zwykłej znajdzie się także cebula czerwona.
Przepis jest dosyć prosty, chociaż zajmuje trochę więcej czasu niż trzy minuty. Miejmy nadzieję, że efekt nie będzie taki jak u senior Zaciera:

„Cebulą śmierdzę cały

Skarpetki oraz tors

Na stosie łusek leżę

I słucham wciąż The Doors





Oczywiście z okazji publikacji tego przepisu pozdrawiam Maćka i jemu dedykuję ten przepis!

Pozdrawiam też drugą cebulę, Justysię xD
 









CO JEST NAM POTRZEBNE DO CEBULARZA? (10 małych)
  • cebula zwykła                 3 sztuki
  • cebula czerwona             1 sztuka
  • mąka pszenna                 0,5 kg
  • jajko                               2 sztuki
  • mleko                             ¾ szklanki
  • drożdże                          25 g
  • majeranek                       3 łyżeczki
  • papryka ostra                  1 łyżeczka
  • sól                                  szczypta
  • pieprz                             do przyprawienia
 


JAK PRZYGOTOWAĆ CEBULARZ?
CIASTO

1.       drożdże rozpuścić w letnim mleku (najlepiej przygotowanym za pomocą kąpieli wodnej) i dodać łyżeczkę cukru
2.       mąkę przesiać
3.       dodać jajko i dolać mleko z drożdżami
4.       rozrabiać ciasto
5.       dodać majeranek i sól do ciasta i szybko zagnieść
6.       odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce
7.       rozwałkować i wyciąć kółka (ja wycinałam od salaterki)
8.       na środku spróbować zrobić łyżką zagłębienie (ale nie dziury)
9.       piec w piekarniku od góry w 170°C przez 20 minut


CEBULA

10.   cebule obrać i pokroić w piórka
11.   podsmażyć cebule na patelni, dodać pieprz i paprykę
12.   wymieszać dokładnie
13.   zostawić na chwile pod przykryciem


14.   rozłożyć cebule na bułki
15.   piec jeszcze około 10 minut


fot. Alicja Nader




zapraszam do pobrania przepisu w wersji PDF

CEBULARZ.pdf



fot. Alicja Nader


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz